Wat u moet weten over isolerende beglazing

Veel varianten

Binnen al deze soorten zijn er – afhankelijk van de soort – meer of minder varianten beschikbaar. Het aantal glasproducten waarmee warmte kan worden geïsoleerd is daarmee zeer omvangrijk geworden. Ook worden diverse producten nog steeds doorontwikkeld waardoor de warmte-isolerende prestaties verbeteren. Daar komt bij dat het glas ook andere prestatie-eigenschappen kan combineren zoals bijvoorbeeld (letsel-) veiligheid, inbraakwering, geluidswering, zonwering, brandwering etc. De opbouw van het isolerende glas kan daardoor weer anders zijn dan de “standaard”- uitvoering voor de warmte-isolatie.

 

De mate van warmte-isolatie

Het warmteverlies door glas wordt uitgedrukt met de isolatiewaarde welke aangeduid wordt als de Ug-waarde in W/m²K. Dus hoe lager de Ug-waarde, hoe lager het warmteverlies door het glas en hoe hoger de warmte isolerende werking van het glas is. Enkelglas heeft een hoge Ug-waarde van 5,8 W/m2K. Drievoudig isolerend glas kan zelfs een Ug-waarde van 0,5 W/m2K behalen en isoleert daarmee 10x beter dan enkelglas. De Ug-waarde van het glas is dus de belangrijkste waarde bij de keuze van de beglazing als het gaat om warmte-isolatie. Isolerende beglazing kent velen varianten, merken en namen. Er wordt ook nog vaak gesproken over HR+, HR++ of zelfs HR+++ beglazing, echter het gebruik van deze aanduidingen is niet wettelijk vastgelegd. De bepaling van de Ug-waarde is wel wettelijk vastgelegd en moet voor iedere leverancier op eenzelfde wijze worden opgegeven. Om de prestatie van producten goed te kunnen vergelijken is het verstandig vooral naar de Ug-waarde te kijken.

 Soort glas  Ug waarde
 Enkelglas  5,8 W/m²K
 Isolerend dubbelglas  3,0 – 2,7 W/m²K
 HR isolerend dubbelglas  1,2 – 1,0 W/m²K
 HR drievoudig isolatieglas  0,7 – 0,5 W/m²K

 

Keuzefactoren

De verschillende soorten isolerende beglazing hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Ook de prijzen van deze producten lopen sterk uiteen. Maar naast de isolerende werking en de prijs zijn nog meer zaken van belang. Bijvoorbeeld bij de vervanging van bestaande beglazing door nieuwe isolerende beglazing is ook de kwaliteit en de maatvoering van het bestaande kozijn belangrijk.

Niet elk kozijn is geschikt voor bijvoorbeeld (Hoog-Rendements) isolerend dubbelglas of drievoudig isolerend glas en zou daarom aangepast of vervangen moeten worden. Bij nieuwbouw kan hiermee vanzelfsprekend al direct rekening worden gehouden. Een lagere Ug-waarde betekent in ieder geval lagere stookkosten. Daarbij opgemerkt dat de kostenbesparing bij vervanging van enkelglas door Hoog-Rendements isolerend dubbelglas fors kan zijn, maar dat het weinig zal uitmaken of het nieuwe glas een Ug-waarde heeft van 1,1 of van 1,0 W/m2K.

 Soort glas (Ug-waarde) Je bespaart aan gas per m2 raam  Besparing per jaar op stookkosten
 Enkel glas (5,8 W/m²K)  –  € 0
 Dubbel glas (2,7 W/m²K) 13m²  €170
 HR isolerend dubbelglas (1,0 – 1,2 W/m²K)  23m²  € 300
 Drievoudig HR isolatieglas (0,5 – 0,7 W/m²K)  30m²  € 390

Indicatieve besparing per jaar in een huis met HR-ketel, bij gem. 18 °C in de woonkamer (overdag en nacht), en bij een gasprijs van € 0,65 per m³ en 20m² raamoppervlak.

Glas nodig?

Neem direct contact met ons op!

Presets Color